BRANKOV MOST – RADIČEVIĆ ILI ĆOPIĆ?

0

Skoro smo objavi sliku Brankovog mosta sa inforamcijom kako je dobio ime, ali je to pokrenulo diskusiju sugrađana u komentarima.

Da li vi znate po kom Branku je most dobio ime?

Most se tokom perioda socijalizma zvanično zvao Most brastva i jedinstva. Ovaj naziv ipak se nikada nije ustalio, pa su Beograđani most zvali Savski ili most u Brankovoj ulici. Tako je kasnije to postao Brankov most.

Dakle, ime je nastalo po Brankovoj ulici čiji je most nastavak, a Brankova ulica je dobila ime po pesniku Branku Radičeviću. Često se pogrešno tumači da se Brankov most zove po piscu Branku Ćopiću, koji je izvršio samoubistvo skočivši sa mosta 1984. godine.


Branko Radičević bio je srpski romantičarski pesnik, sledbenik Vukove reforme pravopisa srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost. Bio je jedan od najznačajnihij pesnika srpskog romantizma, uz Jovana Jovanovića Zmaja i Lazu Kostića.

U nastavku je jedan od poznatih pesama, koju je Radičević posvetio Mini Karadžić, ćerki Vuka Karadžića. Naravno, pesma je pored toga vrlo poznata jer je u svojoj interpretaciji otpevao Zdravko Čolić 🙂

Pevam danju, pevam noću,
pevam sele, što god hoću;

I što hoću, to i mogu,
samo jedno još ne mogu:
Da zapevam glasovito,
glasovito, silovito,
da te dignem sa zemljice,
da te metnem međ’ zvezdice.

Kad si zvezda, sele moja,
da si među zvezdicama,
među svojim, sele moja,
milim sestricama.

 

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČENa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar