BRANISLAV NUŠIĆ OSTAVIO VELIKU BEOGRADSKU MISTERIJU ZA SOBOM (FOTO)

0

Branislav Nušić preminuo je na današnji dan, 19. januara 1938. godine u Beogradu. Rođeni Beograđanin bio je jedan od najistaknutijih srpskih književnika, začetnik retorike, ali i novinar, diplomata i fotograf amater.

Njegova najznačajnija dela su pozorišni komadi i verovatno ne postoji niko ko nije čuo za dela: Gospođa ministarka, Sumnjivo lice, Narodni poslanik ili Ožalošćena porodica. Pored ovih i mnogih drugih dela, još jedna stvar koju je Nušić ostavio za sobom zbunjujuća je za mnoge i oko nje se raspredaju razne priče.

U pitanju je njegova grobnica na Novom groblju u Beogradu. Grob na kojem piše Kuća Branislava Nušića je u obliku piramide, što je vrlo neobično i jedinstveno. Na piramidi se nalaze teška crna vrata.

Jedna od teorija jeste da je Branislav Nušić bio istaknuti član masona, čija je piramida bila jedan od glavnih simbola. Druga teorija jeste da je Nušić tražio ovaj oblik tako da bi izbegao mogućnost da mu se neko „uneredi na grobu“.

Istoričari takođe napominju i to da su u obliku piramide, odnosno od komada naslaganog kamenja u obliku piramide načinjeni brojni spomenici palim ratnicima nakon Balkanskih i Velikog rata kod nas. Ako se uzme u obzir da je Nušićev sin Strahinja Ban poginuo od posledica ranjavanja u Prvom svetskom ratu kao pripadnik Skopskog đačkog bataljona, možda je to bio jedan od razloga što je i Nušićev grob u obliku piramide.

Nikada se sa sigurnošću neće moći utvrditi tačan razlog za neobičnu večnu kuću, ali od bogate i svestrane ličnosti kakav je bio Nušić, ne bi trebalo ni da se očekuje nešto što nije tu da humorom razbije ustaljenost.

foto: Matija / Wikipedia

izvor: istorijskizabavnik.rs

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČENa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar